Kooilampen

Kooilampen passen perfect bij de trend van stoere verlichting! Van hangende kooilampen tot kleine tafel kooilampjes, allen worden zij gekenmerkt door hun opengewerkte armatuur. Kooilampen staan niet alleen stoer, maar brengen ook veel sfeer in huis. De gekooide armaturen geven een toffe lichtval.


Voor ons is het niet het moderne, maar juist de authenticiteit wat ons aantrekt in het design van deze lampen. Daarom zijn industriële lampen en met name de kooilampen, ook niet weg te denken uit het assortiment van directlampen.nl.

Licht beschermt in een kooi

De kooilamp onderscheidt zich door de kooiconstructie rond de lichtbron. De oorspronkelijke lampen hingen in de fabrieken en moesten natuurlijk tegen een stootje kunnen. De constructie had toen de functie om beschadiging te voorkomen. Dit was pure noodzaak. Natuurlijk is dat in het interieur van vandaag de dag minder belangrijk. Maar de pure stevigheid en de gestroomlijnde functionaliteit matcht blijkbaar nog steeds perfect met onze hedendaagse lifestyle.

De kooilamp 2.0

Het concept van de gekooide lamp wordt door de ontwerpers van nu herontdekt. Waar de eerste kooilampen vooral vanuit functionaliteit hun vorm kregen, is de kooiconstructie voor hedendaagse designers een element om mee te experimenteren en te creëren. Zo wordt nu bijvoorbeeld met andere materialen gewerkt dan de gebruikelijk metalen uit de industrie. Door hout in de lamphouder van wandlampen te gebruiken, of de kooi van hout te maken bij hanglampen, wordt het robuuste karakter benadrukt. De lamp krijgt dan een landelijker, back to nature, uitstraling. Ook zie je dat er tegenwoordig gewerkt wordt met materialen als gaas, of wordt de kooiconstructie van dunne draden gemaakt. Als je deze draadlampen aanzet, ontstaat een verassend lichtspel wat een intieme sfeer creëert.

Puur textuur

Er wordt door de designers van de kooilampen gekozen voor een neutraal, sober kleurenpalet. Zo zie je veel zwarte lampen waarbij de staalconstructie mooi contrasteert met het licht wat de lamp geeft. De textuur van het materiaal wordt ook veelal niet verborgen onder een dikke laag verf, maar juist getoond. Dit is iets wat je ook in andere interieurelementen terugziet. Puur van textuur zorgt voor mooie combinaties. Een houten tafel met een grof geweven vloerkleed eronder en daarbij een paar chromen eetkamer lampen creëren een interieur wat puurheid en karakter uitstraalt.

Authenticiteit gecombineerd met innovatie

Authentieke ontwerpstijlen uit de eerste dagen van de industriële vormgeving worden gecombineerd met innovaties van nu om het gebruikscomfort te optimaliseren. Een stel industriële tafellampen staat natuurlijk prachtig. Maar als deze enkel licht geven op standje bouwlamp, verhoogt dat de gezellige sfeer niet echt. Daarom worden de lampen veelal geleverd met dimbare lichtbron en zijn makkelijk verstelbaar.

De kooilamp: tijdloos en trendy

De kooilamp straalt door vormgeving en materiaalkeuze een robuuste eenvoud uit die de lamp tot een prettige combi maken met andere stijlen. De lampen hebben geen drukke, decoratieve details met dessins of bijvoorbeeld opzichtige edelstenen. Dit minimalistische karakter is enerzijds kenmerkend voor het design van nu, anderzijds is het een stijl die tijdloos is. Met een voorbeeld van twee uiteenlopende stijltrends, laten we je graag zien hoe veelzijdig een kooilamp is als eyecatcher in je interieur.

Stoer & zen of de glans van vergane glorie

We hadden het al eerder over de trend om nieuw design te ontwerpen in natuurlijke materialen. Het is design waarin stoer karaktervol met een sobere zen sfeer wordt gecombineerd. We gaan voor puur textuur, design met een ruw randje, wat door natuurlijke materialen en neutraal kleurgebruik ook rust uitstraalt. De kooilamp met elementen van staal en de karakteristieke uitstraling matcht uiteraard uitstekend hierbij. Maar ook in een interieur wat lonkt naar "old fashioned decadence" staat de kooilamp niet mis. De hang naar gracieuze luxe zorgt voor een terugkeer van art deco elementen in het interieur anno nu. De zachte glans van chroom en het lijnenspel in de staalconstructie van de kooilamp passen hier uitstekend bij.

De kooilamp in het assortiment van directlampen.nl

Ooit werd de kooilamp bedacht om niet kapot te krijgen en in het lichtdesign blijkt het ontwerp deze kwaliteit nog steeds te bezittten. In het assortiment van directlampen.nl vind je daarom verschillende variaties die een perfecte combi zijn met diverse woonstijlen. Ben je dus op zoek naar een licht met karakter, kijk dan vooral even rond in onze collectie kooilampen.