Lavalamp

Een lavalamp is pure nostalgie. Wie is er niet groot mee geworden? Directlampen heeft een zeer brede collectie. Rood, groen of blauw? De lava lamp blijft je verbazen. We hebben zelfs zwarte varianten in onze collectie. Tip: bekijk ook eens onze grote lavalampen.


De lavalamp, een tijdloze klassieker

De lavalamp is een van de stijliconen van de jaren zestig en is ook in dat tijdperk geboren. Het was de Britse accountant Edward Craven-Walker die op een lumineus idee kwam toen hij in een pub een cocktailshaker met verschillende vloeistoffen zag. Het principe van de lavalamp is eigenlijk heel simpel. Je neemt twee verschillende vloeistoffen die van nature niet mengen. Aan de onderkant van de lamp zorg je voor verhitting. De gekleurde vloeistof verwarmt, stijgt op en koelt aan de bovenkant weer af. Door die afkoeling zal het weer gaan zakken. Dit principe, convectie, staat ook aan de basis van je convectieoven en van je centrale verwarming. In een lavalamp zal het grootste deel van de vloeistof een waterbasis hebben. De zogenaamde 'lava' in een lavalamp bestaat meestal uit paraffinewas, waaraan kleurstoffen zijn toegevoegd. Water en paraffine mengen niet. De paraffinewas is niet alleen gekleurd, maar van nature ook enigszins ondoorzichtig. Aan de onderkant van de lavalamp is de lichtbron geplaatst, die naast licht ook warmte afgeeft. Door die warmte zal de paraffinewas stijgen en jouw ruimte trakteren op visueel interessante lichteffecten.

Verschillende uitvoeringen en kleuren

In ons assortiment zie je verschillende uitvoeringen van de klassieke lavalamp. Een stevige metalen constructie is een gemeenschappelijk kenmerk. Onze lavalampen zijn langwerpige tafellampen, vaak met een verbrede voet, waardoor je tafellamp stevig en stabiel staat. Die stabiliteit is ook functioneel. Als je met een lavalamp zou schudden, loop je de kans dat de twee vloeistoffen zich als een emulsie gaan gedragen. Hierdoor zou het effect van je lavalamp volkomen teniet gaan. Als je de juiste lavalamp voor je interieur zoekt, kun je op verschillende dingen letten. Allereerst de kleur van het lampenlichaam. Een zilverkleurige lamp staat stijlvol en heeft een koelere uitstraling dan een lamp in een goudkleurige of koperkleurige uitvoering. Vervolgens kun je kijken naar de kleuren van de gebruikte vloeistoffen. Kies je voor roodtinten, dan krijgt je ruimte automatisch een warmere uitstraling. Koelere kleurstellingen zoals blauw en groen, passen erg goed in een modern interieur en komen ook in een zakelijke omgeving tot hun recht.

Speciale lavalampen

De klassieke lavalamp geeft je een telkens wisselend visueel patroon dat sfeer uitstraalt en je continu boeiende schaduw- en lichteffecten geeft. Je kunt echter ook kiezen voor speciale lavalampen waarbij de 'lava' vervangen is door in het oog springende objecten. In ons assortiment hebben we bijvoorbeeld lavalampen met kleine en veelkleurige vissen of natuurgetrouwe kwalletjes. Zo is het net alsof je een pilaarvormig aquarium als lichtbron op je tafel hebt staan. Deze lavalampen uit onze Reality-lijn zijn ook zeer geschikt voor een kinderkamer of tienerkamer. Waar kun je jouw lavalamp het beste plaatsen? Op je werktafel of leestafel zal een lavalamp zeker heel goed staan. Wil je extra sfeer in je slaapkamer? Gebruik dan een lavalamp op je nachtkastje.