Dimbare LED lampen

Het is de hoogste tijd om over te stappen op dimbare LED lampen. Nu gloeilampen niet meer gemaakt worden, is de LED lamp een duurzaam en energie-efficiënt alternatief. Vroeger waren LED lichtbronnen niet dimbaar, maar de huidige generatie LED lampen is wel degelijk dimbaar.


Directlampen verkoopt niet alleen lampen, maar heeft ook alle mogelijke lichtbronnen op voorraad. Hier kun je lezen waar je op moet letten als je dimbare LED lampen wilt kopen.

Hoe herken ik een dimbare LED lamp?

Een aantal lampen uit onze collectie is voorzien van een ingebouwde dimmer. Veel andere lampen bedien je eenvoudig met een externe dimmer. Hoe zie je aan de lichtbron, de LED lamp zelf, of je hem in combinatie met een dimmer kunt gebruiken? Dat is helaas vaak aan de lamp zelf niet te zien. Je vindt deze informatie wel als je de productspecificaties raadpleegt. In de specificaties die je online kunt raadplegen of op de verpakking kunt zien, zal altijd "dimmable" of "dimbaar" staan. De meeste dimbare LED lampen zullen geschikt zijn voor 230 tot 240 Volt. Deze lampen zijn veel makkelijker te dimmen dan LED lampen van 12 Volt. Ook deze informatie vind je terug op de verpakking of in de productspecificaties.

Hoe werkt een dimbare LED lamp?

Hoe werkt het dimmen van een LED lamp eigenlijk? We kunnen dit theoretisch, maar wel begrijpelijk uitleggen. Wat een dimmer doet is het tijdelijk onderbreken van de stroomtoevoer met zeer korte pulsen. In feite gaat je lamp dan zeer snel aan en uit. Het effect is minder intensief licht, wat onze ogen vertalen als gedimd licht. Er zijn twee methodes om te dimmen: fase-aansnijding of fase-afsnijding. Bij fase-aansnijding wordt het begin van een energiegolf onderbroken. Bij fase-afsnijding gebeurt dit juist op het eind van een energiegolf. In de praktijk is fase-afsnijding voor LED lampen het meest geschikt.

Kiezen van een dimbare LED lamp, waar moet je op letten?

Wat is belangrijk als je een LED lamp wilt uitkiezen? Kijk als eerste naar het wattage. Je dimmer is vaak niet in staat om elk wattage te ondersteunen, dus de capaciteit van je dimmer moet overeenkomen met het wattage van je dimbare LED lamp. Daarnaast is de lichtsterkte in lumen en de lichtkleur in Kelvin ook belangrijk om naar te kijken. Ook moet je weten of je dimmer fase-aansnijdend of fase-afsnijdend is. Een dimbare LED lamp, geschikt voor fase-aansnijding, heeft in zijn productinformatie de term R/L staan. Vind je de term R/C, dan is je lichtbron geschikt voor een fase-afsnijdende dimmer. Als laatste is de fitting van belang. Een lamp met grote fitting is te herkennen aan de term E27 en met E14 wordt een kleine fitting bedoeld.

Directlampen, voor een mooi assortiment

Directlampen heeft veel dimbare LED lampen, geschikt voor de LED hanglampen, LED tafellampen en LED vloerlampen uit ons uitgebreide assortiment. Ook voor onze buitenverlichting met LED lampen hebben we geschikte dimbare led-lichtbronnen. Kijk vooral eens naar speciale dimbare LED lampen met sierlijke vormen, zeer geschikt voor designverlichting. Heb je een dimbare LED lamp gevonden, lees dan zorgvuldig de productinformatie. Zo vind je zonder problemen de beste en mooiste dimbare LED lampen.