✓ Klantenservice 055 58 22 856      ✓ Gratis verzending!      ✓ Gratis retour!   ✓ Betalen zoals jij dat wilt!

0

0

* Standaard gratis bezorgd

Inbouwspots

Het plaatsen of ophangen van verlichting is na een verbouwing, verhuizing of herinrichting vaak één van de laatste klussen voordat het huis of de ruimte af is. Echter is het belangrijk om vooraf goed na te denken welk type verlichting je waar wilt. Wil je een staande lamp dan is het belangrijk om in de buurt van de lamp een stopcontact te plaatsen. Wil je een plafondlamp, dan is het handig om op de plaats waar de lamp komt te hangen een aansluiting op het stroomnet te maken eventueel met een schakelaar aan de muur. Bij inbouw spots is het belangrijk om vooraf goed de plaats te bepalen waar de inbouwspots in het plafond worden geplaatst. Zo kan met de positie van de lampen rekening worden gehouden bij de (ver)bouw van jouw woning. Dit artikel zal ingaan op verschillende soorten inbouwspots, waar en hoe je inbouw spots plaatst en wat de voor- en nadelen zijn.

Showing 6 products

Een inbouwspot is een lamp verwerkt in het plafond. Ze kunnen dienen als sfeerverlichting maar ook als basisverlichting. Wil je de inbouw spots in een plafond plaatsen, denk dan vooraf goed na over de afstand tussen de spots. Hiervoor is het belangrijk om goed te kijken naar de diameter van de inbouw spot. Deze diameter bepaald de breedte van de lichtstraal. De diameter kan variëren van 8 graden (kleine gerichte straal) tot een diameter van 60 graden (brede straal). Het doel van de verlichting bepaalt wat de diameter wordt van de inbouw spot. Wil je iets extra belichten, kies dan voor een inbouwspot met een kleine diameter. Zijn de inbouw spots voor in een ruimte zoals de keuken, dan kun je beter voor een grotere diameter kiezen. Benieuwd naar welke lampen wij verkopen voor in de keuken? Bekijk dan snel onze keukenverlichting pagina.


Met een inbouwspot kun je op verschillende manieren sfeer creëren. Allereerst kun je inbouw spots in combinatie met een dimmer plaatsen. Kijk vooraf goed wel type inbouwspot geschikt is voor gebruik met een dimmer. Ook kun je bij de aanschaf van een inbouwspot kiezen voor filteropties. Deze filteropties voor spots variëren van koel licht tot extra warm licht. Een inbouwspot met warm licht is ideaal voor een gezellige ruimte maar is niet praktisch als de inbouw spot bedoeld is voor bijvoorbeeld een kantoorruimte. 

Vierkante inbouwspots

Vierkante inbouwspots zijn zeer populair als verlichting voor bijvoorbeeld huiskamers, keukens of kantoorruimtes. Spotjes geven elke ruimte een moderne en stijlvolle uitstraling. Met vierkante inbouwspots hebt u alle vrijheid om uw verlichting op de ruimte aan te passen. Plaats ze bijvoorbeeld in rijen of in een ander patroon voor een gelijkmatige verlichting van de ruimte. Voorheen waren vierkante inbouwspots veelal voorzien van halogeenlampen. Tegenwoordig hebt u ook de keuze uit spotjes met ledlampen. Dat betekent dat u niet alleen geniet van stijlvolle verlichting, maar dat u tot wel 70 procent minder energie verbruikt in vergelijking met halogeenlampen. Met een draaibare vierkante inbouwspot kunt u de lichtstraal op de muur of een kast richten. Op deze manier geeft u bijvoorbeeld een schilderij of een mooie vaas extra veel aandacht. Wilt u meer controle over de sfeer in uw huiskamer? Kies dan voor dimbare vierkante inbouwspots. Zo creëert u bijvoorbeeld een intieme sfeer tijdens een gezellig etentje met familie of vrienden.

Het plaatsen van inbouw spots

Reken vooraf uit hoeveel licht je nodig hebt in de ruimte. Wil je een ruimte helemaal verlichten zoals een keuken, reken dan ongeveer 300 lumen per vierkante meter. Wil je inbouwspots in je slaapkamer plaatsen, reken dan met circa de 150 tot 200 lumen per vierkante meter. Aan de hand van het aantal lumen kun je eenvoudig uitrekenen hoeveel spots er nodig zijn en welke diameter de inbouwspots moeten hebben. Op basis hiervan kun je bepalen waar je de inbouw spots gaat plaatsen. 


Voor- en nadelen

Inbouw spots bieden voordelen ten opzichte van andere lampen. De inbouwspots zorgen voor een egale en strakke afwerking van de ruimte. Daarnaast kun je bij een inbouwspot de spot precies richten waardoor de juiste plaats wordt belicht. Een nadeel is dat de inbouw spots moeilijk te verplaatsen zijn. Verander je de ruimte, dan zal je vaak ook de spots moeten verplaatsen. Ook is het plaatsen van inbouw spots vaak duurder als het ophangen van een plafondlamp.