Hoe kan ik mijn lamp dimmen?

dimbare vloerlamp office magna

Niets is vervelender dan dat de hoeveelheid licht niet past bij de sfeer van het moment. Te veel licht voor een gezellige sfeer of te weinig licht om een goed boek te lezen. Hoe kan ik mijn lamp dimmen? Hieronder ga ik je een handje te helpen!

Kan ik mijn lichtbron dimmen?

Allereerst is belangrijk om te controleren of het technisch mogelijk is om de lichtbron te dimmen.

Kan ik mijn lamp met transformator dimmen?

Heeft de lamp een elektronische transformator? Veel van deze transformatoren zijn dimbaar met een standaard dimmer. In sommige gevallen is een elektronische dimmer nodig. Bij twijfel informeer bij je leverancier, anders loop je het risico dat de transformator het begeeft.

Welke dimmer moet ik kiezen voor mijn hanglamp?

De schakelaar voor de hanglamp kan je meestal vervangen door een inbouwdimmer. Kies hetzelfde merk van schakelmateriaal. Zo weet je zeker dat het past, dezelfde vorm en kleur heeft. Er zijn ook dimmers verkrijgbaar voor dubbele schakelaars.

Hoe dim ik mijn vloerlamp of tafellamp?

Het is een klein klusje om een dimmer aan het snoer te bevestigen. Bij een vloerlamp heb je dimmers die op de grond liggen aan het snoer. Voor een tafellamp heb je kleinere snoerdimmers. Nu we dat weten, kunnen we aan de slag!

1. Verwijder allereerst de schakelaar en het afdekkapje met behulp van een schroevendraaier door het afdekkapje los te klikken of door de schroeven te verwijderen.
2. Sluit de vrijgekomen draden aan op de daarvoor bestemde plaatsen in de dimmer.
3. Klik of schroef de snoerdimmer terug vast & test het licht.            

Niet dimbare lamp toch dimmen?!

Een niet dimbare lamp dimmen is tegenwoordig toch mogelijk! De nieuwste klik en dim lichtbronnen maken elke lamp met een E14, E27 of GU10 fitting dimbaar. Hoe eenvoudig kan het zijn! Doormiddel van de schakelaar zet je de lamp aan en uit en als je dit snel achter elkaar doet wissel je af van lichtintensiteit. De meeste klik en dim lichtbronnen hebben drie standen; sfeervolle verlichting, normale verlichting en praktische verlichting.

Effe dimmen om stroom te besparen?

Het is een misverstand dat je geen energie bespaart als je een lamp dimt. Zodra je de hoeveelheid licht voor de helft dimt is het stroomverbruik een kwart minder. Niet helemaal effectief, maar alle kleine beetjes helpen!

De juiste hoeveelheid licht is dus zeer bepalend voor de juiste sfeer in huis. Heb jij al een dimmer op je lamp bevestigd? Hoe maak jij het gezellig in huis? Wij zijn benieuwd.