Het verschil tussen lux, lumen en kelvin

Lux, lumen of kelvin

Begint het al te duizelen bij al deze technische termen? Waar het vroeger alleen draaide om het aantal Watt, worden er tegenwoordig meer technische termen gebruikt. Voorbeelden daarvan zijn de termen Lux, Lumen en Kelvin. Wat betekenen deze woorden? Hieronder geven wij je een duidelijke uitleg!

Wat is Lux?

Lux is de verlichtingssterkte die wordt gemeten door middel van het te verlichten oppervlakte. Het is kort gezegd de sterkte van het licht dat op een bepaalde plaats terecht komt. Voor elke activiteit heb je een bepaalde hoeveelheid Lux nodig.

Wat is lux?

Wat zijn Lumen?

Het aantal Lumen geeft de totale hoeveelheid gespreid licht van de lichtbron aan. Tegenwoordig geven alle lichtbronnen de hoeveelheid Lumen aan. Hierdoor kan je qua wattage alle type lichtbronnen goed vergelijken met elkaar. Een gloeilamp van 60 Watt heeft een lichtopbrengst van 700 Lumen.

Wat is lumen?

Wat is Kelvin?

De lichtkleur wordt aangegeven in Kelvin. Zo is 2000 Kelvin gezellig warm licht en 5000 Kelvin juist helder wit licht. Hoe lager het aantal Kelvin, hoe warmer de kleur van het licht.

Wat is kelvin?

Hopelijk ben je weer een boel opgestoken van bovenstaande informatie. Je hoeft namelijk echt geen techneut zijn om dit te begrijpen. Welke (verlichtings)termen loop jij tegenaan? We helpen je graag een handje verder!