Wat staat er op het energielabel?

Energielabel lampen

Bij het bestellen van een nieuwe lamp is vaak een energielabel meegestuurd. Dit energielabel kan variëren van een klein etiket tot een uitgebreid label. Dit heeft te maken met de eventueel meegeleverde lichtbron. Wat staat er precies op een energielabel en wat betekenen de tekens?

Merk van leverancier

Bovenaan het label wordt altijd de naam of de merknaam van de leverancier gezet. Normaalgesproken staat er ook een artikelcode bij van de producent.

Alle kleuren van de regenboog

Bij gloei-, halogeen-, spaar-, tl- en ledlampen is het verplicht om deze lampen te voorzien van een energielabel. Het energielabel van een lamp wordt aangegeven in gradaties en geeft aan hoe energiezuinig de lamp is met elektriciteit. Een armatuur met energielabel A++ is het zuinigst in verbruik. Heb je een lamp met energielabel G? Dan is deze het minst zuinig. Tegenwoordig zie je al een mindering van de gloeilamp net als halogeenlampen, deze worden vervangen door LED lampen. Daarom zullen op den duur ook de labels F en G verdwijnen. Is er geen lichtbron meegeleverd? Dan zal je zien dat op het label staat dat de energieklasse afhankelijk is van de lichtbron.

Wattage

De Wattage die op het label vermeldt staat geeft aan wat de hoeveelheid energie is die gebruikt wordt en geeft dus ook het verbruik aan. Staat het aantal Wattage niet op het label? Dan kan je die hoogstwaarschijnlijk wel vinden op de verpakking van de lamp.

Lm (Lumen)

Lumen staat voor de lichtstroom van een lichtbron. Het aantal Lumen geeft de totale hoeveelheid gespreid licht van de lichtbron aan.

K (Kelvin)

Kelvin geeft de kleurtemperatuur aan van de lichtbron. Hoe lager het getal is, des te warmer (geel/oranje) het licht is. Heb je een hoog getal? Dan geeft dat koel (wit/blauw) licht. Het gemiddelde aantal Kelvin ligt rond de 2700 Kelvin.

CRI

Ook wel de Color Rendering Index genoemd. Dit laat zien wat de echtheid van de reflectie van kleuren weergeeft. Dit getal kan variëren tussen de 0 en 100. Hoe hoger de CRI, des te beter is de kleur echtheid.

H (hour)

Hour staat voor uur en geeft het verwachte aantal branduren weer van de lichtbron. Gemiddeld wordt een lamp 1000 uur per jaar gebruikt, dat staat gelijk aan 3 uur per dag.

Kortom, er wordt veel informatie verwerkt op het meegeleverde label. Ben je op zoek naar een lamp met een zuinige energieklasse? Bekijk dan onze LED lampen voor milieuvriendelijke en zuinige armaturen!