Welke lampen mogen in de badkamer?

Ip-waarden-badkamer-hoofdfoto

De badkamer wordt steeds minder gezien als een functionele ruimte. Het is de ruimte waar je tot rust komt na een lange dag. De verlichting is met deze trend meegegaan, we bieden dan ook meer aan dan de standaard plastic badkamerlampen. De keuze wordt steeds groter als het gaat om badkamerlampen. Lees snel verder ►

Veiligheid

Naast dat badkamerverlichting er steeds mooier uitziet is het ook belangrijk dat de lampen veilig zijn. Elektriciteit en vocht gaan, zoals je weet, totaal niet samen. Het is belangrijk dat lampen in de badkamer waterdicht zijn. Maar hoe kan je dat precies zien? De IP waarde geeft aan of een lamp vocht- en/of waterbestendig is! De lampen met de volgende IP waardes: IP67, IP68, IP44 en IP21, komen in de badkamer vaak naar voren. De waardes, IP67 en IP68, betekenen dat de lamp bestand is tegen het onderdompelen in water. IP44 betekent dat de lamp beschermd is tegen spatwater. IP21 betekent dat de lamp drupwaterdicht is. Badkamerverlichting is onder te delen in 3 zones, zoals je in de afbeelding hieronder ziet.

• Zone 1: dit is de zone waarin het bad of de douche zich bevindt. Als je lampen in deze zone plaatst moet het bestand zijn tegen direct contact met water. De geschikte IP waardes zijn IP67 en IP68. Lichtbronnen van maximaal 12 Watt mogen in deze lampen. Op deze manier wordt de veiligheid gewaarborgd.

• Zone 2: dit is de zone bij de kraan en naast of boven de douche en het bad. Deze zone moet beschermd zijn tegen spatwater. De geschikte IP waarde is IP44.

• Zone 3: dit is de rest van de badkamer naast zone 1 en 2. Deze zone komt niet direct in aanraking met water. Deze zone wordt wel vochtig wanneer er gebruik wordt gemaakt van de douche of het bad. De geschikte waarde voor deze zone is IP21.

Welke lampen zijn geschikt?

Nu vraag je je natuurlijk af welke lampen over welke waardes beschikken. Veel van onze badkamerlampen beschikken over een IP44 waarde. Zo hebben we wandlampen, plafondlampen en spiegellampen in deze waarde. Nog meer badkamerverlichting zien? Klik dan hier. Voor zone 3 hebben de lampen een mindere IP waarde nodig, namelijk IP21. Deze lampen hebben wij ook in ons assortiment. Dit zijn inbouwspots die je op de afbeelding hieronder kan zien. Je hoeft dus niet te kiezen voor een staalkleurige inbouwspot. Je kan ook kiezen voor de betonlook inbouwspot. Op deze manier krijgt jouw badkamer een stoere touch. Klik hier voor meer inbouwspots met een IP21 waarde.

In ons assortiment hebben we geen badkamerverlichting in de klasse IP67. Wel hebben we buitenlampen in deze klasse. Kortom, de meeste lampen die je in je badkamer plaatst hebben een IP21 of IP44 waarde.

Inrichting badkamer

De badkamer is dé plek waar je tot jezelf kan komen na een drukke dag. Naast verlichting is het ook belangrijk om de ruimte naar eigen wens in te richten, zodat je je in deze ruimte ook echt thuis voelt. Je hoeft het dan niet meteen groots aan te pakken. Denk aan een gave mand waar je de handdoeken in opbergt of monteer plankjes aan de muur om decoratie op te plaatsen. Hier kan je bijvoorbeeld jouw rituals collectie opzetten of kleine cactusjes. Daarnaast zegt de spiegel ook al heel veel. Kies voor een stoere ronde spiegel met een touw eraan. Dit geeft een gaaf effect aan jouw badkamer. Krijg je ook al zo’n zin om de badkamer aan te pakken?

Kortom, badkamerverlichting wordt steeds hipper. Welke lamp zou jij toevoegen in de badkamer? Mocht je nog meer vragen hebben over badkamerverlichting dan kan je natuurlijk altijd contact opnemen met de klantenservice.