Hoe kleuren kiezen voor interieur?

Driepoot-lamp-wit-bureaulamp

Wie kent het niet? Het kiezen van de ideale kleuren in huis is een lastige opgave. Veel mensen gaan daarom voor kale witte muren. Maar hoeveel kleuren kan je combineren zonder dat het to much is? Met dit eenvoudige stappenplan tover jij jouw huis om in een kleurenpalet welke in balans is.

Tip 1: kies een accentkleur

Gebruik accentkleuren om nadruk te leggen op een aantal items. Je creëert een spannend interieur door een accent te leggen op dingen die aandacht moeten krijgen. Wat wil je graag laten zien? Kies hiervoor een gedurfde kleur. Wil je iets minder graag laten zien? Laat deze stuks dan niet opvallen.

Tip 2: balans in kleur

Grote wanden of meubilair moeten de ruimte krijgen met zware kleuren. Prop ze niet in hoekjes, maar zorg dat ze kunnen ademen. Creëer balans en durf ruimte te geven aan kleur.

Tip 3: speel met kleur

Je kan spelen met kleuren in een ruimte. Laat iets groter, hoger, kleiner of lager lijken met kleur. Het draait immers om beleving en een levendige ruimte. Laat een kamer langer lijken door twee wanden tegenover elkaar te schilderen in een donkere kleur. Wil je een kamer breder laten lijken? Schilder dan juist één wand in een donkere kleur en de wand daar tegenover juist een lichte tint. Je laat een kamer kleiner lijken door een wand in een warme of donkere kleur te verven. Gebruik koele of lichte kleuren om een ruimte groter te laten ogen. (Koele tinten zoals lichtblauw creëeren afstand, warme kleuren zorgen juist voor een behaaglijk gevoel, bedenk dus van te voren welk effect je wilt hebben in welke kamer).

Tip 4: verhoudingen met kleuren

De 60-30-10 regel zorgt voor een harmonieus geheel! Hoe werkt het? Je kiest een dominante hoofdkleur en laat deze 60% terugkomen in de ruimte, het is de basiskleur. Hierbij kan je denken aan de wanden. Vervolgens laat je 30% van de secundaire gekozen tint zien in je interieur. Deze kleur kan je gebruiken in jouw bank, een groot kleed of een wand. Met de accentkleur kan je uitpakken qua kleur, deze gebruik je voor 10% van het totaal. Werk bijvoorbeeld met accessoires of verlichting voor een accentkleur voor de perfecte balans. Het kiezen van de drie kleuren hoeft niet per se contrasterend te zijn, ook kan je tinten gebruiken die dicht bij elkaar liggen. Dit zorgt voor rust.

Tip 5: licht en kleur

Licht heeft veel invloed op kleuren. Elk uur van de dag heeft de kleur een andere intensiteit. Komt er veel licht op de donkerste muur? Dan krijgt hij nog meer contrast! Heb je lichtinval uit het Noorden? Dan maakt dit de kleuren een stukje koeler. Kortom, je kan spelen met het licht.