Verschil tussen grote & kleine fitting

wat-is-een-e27-fitting-en-14-fitting

Je kent het wel: je koopt een mooie lamp, maar je hebt nog een lichtbron (peertje) nodig en er is te veel keuze. Hoe kies je nou de juiste lichtbron? Wat is precies het verschil tussen een E27 fitting en een E14 fitting? Geen stress! Ik leg het je allemaal uit in deze blog. Lees je met mij mee?

Wat is een fitting?

Bij het kiezen van jouw ideale verlichting en lichtbron zie je vaak de term fitting. De fitting, oftewel de lamphouder, is bevestigd tussen het armatuur en de daarvoor bedoelde lichtbron. Het is de verbinding/aansluiting tussen de lamp en de lichtbron. Er bestaan tegenwoordig talloze fittingen. Vandaag bespreken we de twee meest populaire fittingen, namelijk de E27 fitting en de E14 fitting. Deze schroeffittingen zijn ontwikkeld door Thomas Edison, vandaar de letter E voor het getal.

E14 – Kleine fitting

E14 is een standaard aanduiding van een verbinding tussen de fitting en het armatuur. Het getal 14 staat voor de breedte in millimeters van de schroef fitting. De meeste E14 lichtbronnen hebben een wattage tussen 2 Watt en 5 Watt. Een LED lichtbron produceert veel minder warmte dan een halogeen lichtbron of een gloeilamp daardoor liggen de wattages ook een stuk lager. Dit betekent overigens niet dat er minder licht uit de lichtbronnen komt. Een klassieke gloeilamp van 40 watt staat gelijk aan een 5 watt LED lichtbron.

Tegenwoordig verkopen wij alleen nog maar de LED variant van de lichtbronnen. Dit is een stuk zuiniger in verbruik en gaat ook nog een flink aantal jaren langer mee dan de oude vertrouwde gloeilamp.

E27 – Grote fitting

E27 geeft wederom aan wat de verbinding tussen de fitting en het armatuur is. Het cijfer 27 is de dikte van de schroefdraad. De diameter van de grote fitting is dus 27 millimeter. De meeste LED lichtbronnen met een grote fitting hebben een wattage tussen de 2 en 10 Watt. De LED lamp heeft de gehele verlichtingsmarkt overgenomen en is de nieuwe standaard.

Hopelijk is het na het lezen van deze blog allemaal een beetje duidelijker. Weet jij al of je een grote of een kleine fitting nodig hebt?