Hoe koop je een lamp?

bruine eettafellamp

Gezelligheid begint met goede verlichting. Dit maakt of kraakt de sfeer in een ruimte. Verlichting koop je niet elke dag, dat maakt de aankoop best lastig. Hoe koop je een lamp? Waar moet je op letten bij het kopen van een lamp? Kortom; tijd voor een paar nuttige aankooptips.

1. Kies de juiste kleur

Wil je in lengte van jaren genieten van een verlichting? Koop dan een neutrale kleur. Neutrale kleuren zijn bijvoorbeeld zwarte lamp of een blauwe lamp. Deze kleuren zijn eenvoudig te combineren met elk interieur. Daarnaast zijn deze kleuren niet trendgevoelig en zullen niet snel vervelen. Ben je op zoek naar een echte eyecatcher? Dan is een trendy kleur aan te raden. Momenteel is de gouden lamp bijvoorbeeld erg trendy.

2. Kies voor zuinig

Wil je een lage energierekening? Kies dan voor een lamp die geschikt is voor LED-lichtbronnen. LED is tegenwoordig net zo sfeervol als de ouderwetse gloeilamp van weleer. Hoe weet je of een lamp geschikt is voor LED-lichtbronnen? En waar moet je op letten bij de aanschaf? Alle lampen met een gewone E27-fitting zijn altijd geschikt voor LED-lichtbronnen. Let op: niet alle LED-lichtbronnen zijn dimbaar. Daarnaast zijn ook niet alle muurdimmers geschikt om LED te dimmen. Wil je hier meer over weten? Lees dan de blog “hoe kan ik mijn lamp dimmen?”

3. Sfeermakers

Wij Nederlanders houden van gezelligheid in huis. De hoeveelheid en de kleur van het licht zijn sfeerbepalend. Warme gele lampen zijn een stuk gezelliger dan koud wit licht. . Daarnaast kun je spelen met het aantal lichtpunten. Één grote plafonnière met een grote lichtopbrengst, is zeer functioneel maar niet erg sfeervol. Wil je echt een gezellige woonkamer? Kies dan voor meerdere kleine lichtpunten.

Je kunt op vele manieren een keuze maken voor je verlichting. Waar let jij op bij de aanschaf van een lamp? Heb jij nog tips?