Hoe verlicht ik mijn woonkamer?

modern interieur in de woonkamer

Inmiddels is de kerstboom de deur uit en is het tijd om de woonkamer aan te pakken. Het verlichten van de woonkamer blijkt vaak lastiger dan gedacht. Waar moet je op letten? Je wilt namelijk de juiste sfeer creëren. Daarvoor moet je met bepaalde aspecten rekening houden. Door de volgende stappen te volgen, help ik je een handje op weg!

Stap 1: Algemene verlichting

Algemene verlichting zorgt ervoor dat de woonkamer gelijkmatig wordt verlicht. Dit kan je bereiken door te werken met indirecte verlichting die te dimmen is. Gebruik bijvoorbeeld een staande lamp, plafondlamp of wandverlichting. Goede algemene verlichting maakt schaduwen zachter. Daardoor voelt de kamer aangenamer.

Stap 2: Directe verlichting

Directe verlichting is geschikt om bij te lezen of te werken. Lekker de krant lezen vanuit de luie stoel bijvoorbeeld. Met een staande lamp naast de stoel creëer je een ideale leesplek. Liever werken aan de eettafel? Zorg er dan voor dat de hele eettafel verlicht wordt door te kiezen voor de juiste maat hanglamp(en). De gemiddelde hoogte voor een hanglamp boven de tafel is 60 centimeter. De lichtsterkte is voor iedereen verschillend, afhankelijk van leeftijd en gezichtsvermogen.

Stap 3: Sfeerverlichting

Op zoek naar een gezellige sfeer in de woonkamer? Dan kan je gebruik maken van sfeerverlichting. Door een dimmer op bestaande lampen te monteren zorg je voor sfeerlicht. Een andere mogelijkheid is om kaarsen te gebruiken natuurlijk. Liever strak en eenvoudig? Plaats dan lampen met warm licht.

Stap 4: Decoratieve verlichting

Zoals de naam al zegt: de lampen zijn vooral ter decoratie. Maak je woonkamer bijzonder door te kiezen voor een opvallende lamp. Ga voor een sprekende kleur of een uniek design en je hebt gegarandeerd succes. Zo geef je je interieur een eigenzinnig karakter.

Stap 5: Accentverlichting

Met accentverlichting vestig je de aandacht op bepaald objecten. Spots zijn hiervoor bijzonder goed geschikt. Door spots in het plafond te plaatsen, laat je ze naadloos aansluiten bij het interieur. De gemiddelde afstand tussen de spots varieert van 80 centimeter tot 150 centimeter. Let op! Er moet wel een inbouwruimte zijn van 15 centimeter. Heb je geen mogelijkheid om spots in te bouwen? Dan zijn er ook prachtige opbouwspots te verkrijgen.

Door deze vijf stappen te combineren, zal de woonkamer binnen no-time goed verlicht zijn. Je creëert diverse lichtintensiteiten voor elke gewenste sfeer. Hoe verlicht jij je woonkamer? Heb jij nog tips?

Wil je meer tips voor woonkamer verlichting? Houd je van de landelijke stijl in je woonkamer? Dan is deze blog een Must read!