Schoonmaaktips voor stralende lampen

Schoonmaaktips-stralende-lampen

Eens in de zoveel tijd is het weer zover: de lampen moeten worden schoongemaakt. Er bevindt zich een kleine stoflaag op de sfeermakers in huis. Niet het leukste werkje, maar die prachtige hanglamp is echt een stuk minder mooi met een laag stof! Maar, hoe maak je lampen schoon? Ik geef je schoonmaaktips!

Pas op!

Water en elektriciteit gaan niet goed samen. Het is dus verstandig om de lampen uit te schakelen, voordat je aan de slag gaat met de grote schoonmaak. Veel van onze armaturen zijn gemaakt van metaal. Niet alle soorten metaal kan je op dezelfde manier poetsen. Per metaalsoort deel ik mijn tips.

Beschermend laagje

Brons en mat nikkel zijn (vaak) voorzien van een beschermende lak laag. Wanneer je deze gaat schoonmaken, poets je deze laag weg. Hierdoor wordt het materiaalsoort lelijker. Het beste kan jouw brons gekleurde plafondlampen mat nikkel lampen afnemen met een droge doek.

Messing, koper en glimmend nikkel

Op bovenstaande materialen kan er vuil of vet opgehoopt worden. Na verloop van tijd kan daardoor aanslag ontstaan. Wil je je lampen weer laten glanzen? Probeer dan met een stofdoek het metaal te poetsen. Werkt het niet of krijg je niet het gewenste effect? Ga dan voor metaal- of koperpoets. Heb je andere gespoten of gelakte materialen? Neem deze lampen dan af met een sopje. Maak het daarna goed droog met een zachte doek.

Lifehack stoffen kappen

De meeste kappen zijn geplakt op een kunststof binnenzijde. Als je de kap schoonmaakt met een vochtige doek, krijg je kringen. Daarom kan je de meeste stoffen kappen alleen afstoffen. Toch blijft er dan wel wat stof achter. Hoe krijg je het resterende stof van de kap? De gouden tip daarvoor is: een papieren kleding plakroller. Met deze plakkende kledingroller krijg je binnen no-time de stofbolletjes van het kapje. Is de kap van kunststof? Dan kan je het stof afnemen met een licht vochtig doekje.

Glashelder

Glazen kappen of lampen van kunststof kan je eenvoudig schoonmaken. Stop ze nooit in de vaatwasmachine! Niet alle kappen zijn namelijk vaatwasbestendig. Hoe moet het wel? Maak een lauwwarm sopje en neem de lamp af met het goedje. Droog daarna het armatuur met een schone theedoek. Zo, nu zijn de lampen weer kraakhelder en geniet je weer van stralend licht.

Kroonluchters lastig?

Glazen of kristallen kroonluchters zijn lastiger schoon te maken. Ze nemen iets meer werk en tijd in beslag. Het beste maak je deze kroonluchters schoon door middel van een schone microvezel doek met een klein drupje afwasmiddel zonder citroen. Het is even een werkje, maar het resultaat mag er wezen! Neem ook gelijk de lichtbronnen af voor mooi helder licht!

Nu alles weer spic en span is, haal je meer plezier uit je verlichting! Welke schoonmaaktips heb jij voor ons?