Top 5 veelgemaakte verlichtingsfouten

Verlichtingsfouten

De verlichting maakt of breekt de sfeer in huis. Het mooiste interieur valt in het niet door verkeerde verlichting of andere verlichtingsfouten. Hieronder de top 5 veelgemaakte verlichtingsfouten, waarvoor ik je willen behoeden.

1. Je hebt geen lichtplan gemaakt

Wanneer je gaat verhuizen of verbouwen moet je met veel zaken rekening houden, zoals verlichting. Helaas schiet het maken van een lichtplan er vaak bij in. Maar wat is nou vervelender dan het onjuiste licht op de verkeerde plek? Een lichtplan maken kost niet veel tijd en je profiteert direct. Lees meer over het maken van een lichtplan.

2. Bezuinig niet op je verlichting

Vergeet niet de verlichting mee te nemen in je begroting. Verlichting is vaak een sluitpost. Gemiste kans, want hiermee doe je het interieur tekort. Verlichting is niet alleen praktisch, maar wordt tegenwoordig ook gezien als een accessoire in je huis. Juist met bijzondere verlichting geef je namelijk het interieur een eigen look!

3. Te veel of te weinig licht

Niets is zo vervelend als slecht licht wanneer je de krant wilt lezen. De hoeveelheid licht is bepalend voor de sfeer in huis. Op de meeste lampen kan je een dimmer aansluiten. Zo kan je eenvoudig de lichtsterkte aanpassen naar de gewenste sfeer.

4. Niet de goede lichtkleur

De lichtkleur is een belangrijke factor voor de sfeer in huis. Je hebt diverse kleuren licht. Voor functionele toepassingen (zoals leeswerk) is het bewezen dat koel wit licht beter werkt. Warmer wit licht is daarentegen juist geschikt voor een gemoedelijke setting.

5. Pas op voor verblinding

Vind jij het ook zo storend als het licht rechtstreeks in je ogen schijnt? Vaak gebeurt dat met spots. Door de spots zorgvuldig te richten is dat makkelijk te voorkomen.

Je zult versteld staan wat verlichting doet met je interieur. Het zijn de blikvangers van je interieur, mits je ze goed plaatst. Door te letten op bovenstaande punten is je interieur binnen no-time een gezellige plek. Heb jij ooit een verlichtingsfout gemaakt? Of ken je er nog een aantal? Wij zijn benieuwd!