Hoe maak je eenvoudig een lichtplan?

Klein-lichtplan

Vind jij het ook lastig om de juiste verlichting uit te kiezen? Heb je moeite met het plaatsen van het juiste licht op de juiste plek? Met een lichtplan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Ik help je stap voor stap hoe je eenvoudig een lichtplan maakt. Pak pen en papier & je kan direct aan de slag!

Lichtplan maken

Stap 1: Maak een plattegrond

Maak van alle (te verlichten) ruimtes een tekening op schaal. Zo krijg je goed inzicht in de grootte van de ruimtes.

Stap 2: Plaats het meubilair in de tekening

Nu je stap 1 hebt gedaan, is het van belang om het meubilair in de tekening te plaatsen. Nu kan je direct zien welk soort licht je op welke plek nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld vast een plekje in huis waar je graag leest.

Stap 3: Geef de lichtpunten aan met kleuren

Met verschillende kleuren geef je aan welk soort licht je waar nodig hebt. Zoals in de plattegrond te zien is, heb je diverse soorten verlichting. Bepaal van te voren de sfeer en de functie van elke ruimte en plek. De drie belangrijkste soorten licht worden hieronder kort uitgelegd.

Basisverlichting (Rood)

Basisverlichting is de algemene verlichting voor in huis. Dit zijn de lampen die je als eerste aanzet, zodra je de kamer binnenkomt. Ze verspreiden gelijkmatig licht in de ruimte. Het wordt ook wel oriëntatieverlichting genoemd. Hier vallen vooral spots onder evenals hanglampen en plafondlampen.

Sfeerverlichting (Roze)

Zoals het woord het al verklapt, zorgt het voor de sfeer in huis. Sfeerverlichting moet dan ook zeker niet te fel zijn. Belangrijk is de kleur van het licht. Tegenwoordig kan je ook op de meeste verlichting een externe dimmer aansluiten, waardoor het juiste licht gegeven wordt.

Accentverlichting (Groen)

Wanneer je een bepaald opject wilt uitlichten maak je gebruik van accentverlichting. Een voorbeeld daarvan is een schilderij of een kunstwerk. Je kan het op diverse manieren belichten zoals met spotjes.

Stap 4: Knippen en plakken

Dit is natuurlijk het meest creatieve deel: het knippen en plakken. Maak op basis van de voorgaande stappen een moodboard. Verzamel tijdschriften of print lampen uit die je inspireren. Enkele trends op het gebied van verlichting zijn: koper, industrieel en Scandinavisch. Knip de gewenste lampen uit en plak ze op de plattegrond. Zo komen je ideeen tot leven.

Stap 5: Laat het shoppen beginnen

Zodra je weet wat je nodig hebt voor het verlichtingsplan, gaat het shoppen beginnen. Hieronder vind je nog meer inspiratie!

Na het volgen van de 5 stappen kan je je huis omtoveren tot een waar lichtpaleis. Voor elke ruimte en elke plek is er een geschikte lamp te vinden. Heb jij nog tips? Hoe verlicht jij je huis?