Niets is belangrijker dan veilige verlichting in huis. Je moet er niet aan denken om een onveilige omgeving te hebben door verlichting. Maar, waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen voor onveilige verlichting? Ik geef een aantal praktische tips! Lees je mee?
Let op de CE-keuring
Lampen die binnen de Europese Unie verkocht worden, moeten voldoen aan een CE-markering. Dit keurmerk herken je aan de letters CE. Deze lampen voldoen aan de Europese veiligheidseisen voor je gezondheid, veiligheid en milieu.
Oververhitting
Houdt je aan het aanbevolen wattage dat aangegeven staat op de lamp. Lichtbronnen met een lagere wattage kan altijd, maar de aanbevolen wattage moet je nooit overschrijden. Wil je toch meer licht? Gebruik dan bijvoorbeeld LED-lichtbronnen. Deze lichtbronnen geven minder warmte af.
Voorkom kortsluiting (vocht)
Voor vochtige ruimtes zijn er speciale armaturen. Denk aan je badkamer– of buitenverlichting. Deze moeten allen spat- en waterdicht zijn. Dit wordt aangegeven met een IP-waarde. De IP-waarde is afhankelijk van de plek waar de lamp komt te hangen.
Verkeerde montage
Geef toe, je leest niet altijd de gebruiksaanwijzing voor je aan de slag gaat, toch? Je bent natuurlijk veel te benieuwd hoe de lamp in je interieur staat. Toch is het verstandig om dat bij verlichting wel te doen. Om ongelukken te voorkomen lees altijd de gebruiksaanwijzing!
Verbrand je niet!
Wist je dat je je aan verlichting kan verbranden? Let vooral op de halogeenlampen, deze kunnen erg warm worden. Laat de lamp dus geruime tijd afkoelen, voordat je hem verwisseld. De minimale afstand van de lamp tot het te verlichten oppervlak wordt aangegeven met dit symbool.
Kortom, oppassen met verlichting! Neem geen risico wat de veiligheid betreft. Heb jij je ooit verkeken op een van bovenstaande punten? Heb je vragen over de veiligheid van jouw armatuur? Neem dan contact op met ons!