Welke lampen zijn het zuinigst?

Staaflamp-koper

In de woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer. Overal in huis hangt wel verlichting. Tegenwoordig kan je kiezen tussen zoveel lichtbronnen. Welke lichtbronnen zijn nou echt het zuinigst? Dat zijn LED lampen. Lees gauw deze blog om achter informatie te komen dat je altijd al wilde weten over LED lampen

Gloeilamp, spaarlamp of LED lamp?

We kennen ze allemaal, de gloeilampen. Deze lampen zijn vaak goedkoop. Ze verspillen daarentegen wel ontzettend veel energie. Ze zetten slechts 10% van de elektriciteit om in de licht en de andere 90% gaat verloren in de vorm van warmte. Daarnaast heb je spaar- en LED lampen die op dit moment nog vaak ziet. Waarin verschilt een spaarlamp nou precies van een LED lamp? Een spaarlamp is eigenlijk een kleine, opgevouwen TL buis. Daarnaast is een spaarlamp goedkoop in gebruik. Tevens is het ook een stuk goedkoper in aanschafkosten dan een LED lamp. De spaarlamp gaat gemiddeld 7000 branduren mee.

Het opstartproces van de spaarlamp is langer dan die van de LED lamp. De LED lamp gaat in vergelijking met de spaarlamp veel langer mee. Een LED lamp heeft gemiddeld 20000 branduren. De aanschafkosten zijn wel meer. Uiteindelijk is de LED lamp niet alleen zuiniger in gebruik, maar het is ook een stuk voordeliger voor je portemonnee. LED filamenten zijn de nieuwste ontwikkeling op het gebied van LED lampen. Een LED filament heeft een uitstraling van de ouderwetse gloeilamp, maar hebben een unieke LED gloeidraad binnenin. Kies jij voor een LED lamp of een LED filament?

LED lampen

Over het algemeen denkt men vaak dat LED verlichting minder sfeervol is. Jaren geleden was dit wel het geval, maar dan praten we over 2010 en de jaren daarvoor. Tegenwoordig verspreiden LED lampen een warme lichtkleur. Daarnaast zijn sommige LED lampen ook dimbaar. Op deze manier kan je je eigen gewenste sfeer bepalen. Kortom, de LED lamp heeft veel voordelen ten opzichte van de gloei- en spaarlampen. Laag energiegebruik, zeer lange levensduur, schokbestendig, vaak aan- en uit te schakelen en heeft direct een maximale lichtsterkte. Wij, van Directlampen, raden je aan om LED lampen aan te schaffen!

Meer sfeer in huis?

Vaak ben je bij het kopen van een nieuwe lichtbron wel bekend met de fitting en het aantal Watt. Lumen en Kelvin zijn 2 termen die je bij het kopen van verlichting ook vaak naar voren ziet komen. Maar wat is het nou precies? De hoeveelheid licht van een LED lamp lees je af aan het aantal Lumen. Kortom, hoe meer Lumen, hoe meer licht je hebt. De kleur van het licht is aangegeven in Kelvin. Dus hoe hoger het aantal Kelvin is, hoe helderder het licht wordt. Wil je meer sfeer in huis? Kies dan voor een lager aantal Kelvin. Hoe lager dit getal is, hoe warmer en geler het licht is. Voor kantoorverlichting wordt er vaak gekozen voor een hoger aantal Kelvin en in de woonkamer een lager aantal Kelvin. Wij hebben ook LED lampen in onze collectie. Bekijk ze op de volgende pagina: lichtbronnen pagina.

Kortom, LED lampen zijn op dit moment het zuinigst in gebruik. Ga jij langzamerhand al jouw lichtbronnen vervangen door LED lampen? Of heb jij al allemaal LED lampen in jouw huis?