Wat is een IP-waarde?

Ip-klasse

Je hoort het veel in de wereld van verlichting: de IP waarde. Maar, wat zegt de IP waarde over een lamp? Waar moet je op letten bij de aanschaf van badkamer- of tuinverlichting? Veel vragen waar ik je vandaag het antwoord op ga geven! Na het lezen van deze blog ben je helemaal up to date. Lees je mee?

IP klasse zegt wat over?

Elke lamp is toepasbaar voor diverse gelegenheden. Toch zijn er wel een aantal aspecten waar je rekening mee dient te houden. Wil je een lamp in de tuin plaatsen? Of juist in de badkamer? Dan is het van belang om te kijken naar de IP waarde. De IP klasse geeft aan hoe goed een armatuur beschermd is tegen stof en vocht. De waarde wordt altijd uitgedrukt in twee getallen. Het eerste getal zegt wat over hoe het product bestand is tegen stof en het tweede cijfer staat voor de bescherming tegen vocht. Hoe hoger de IP klasse, hoe beter het product bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Lampen en IP waarden

Onze collectie lampen zijn allen beschermd tegen stof. Kortom: al onze armaturen hebben een IP20 klasse. Maar als het gaat om badkamerverlichting of tuinverlichting, is de IP waarde van groot belang. De badkamer is een vochtige ruimte en daar moet een armatuur goed tegen kunnen. Dat geldt ook voor tuinverlichting, de lampen moeten goed beschermd zijn voor alle weersomstandigheden. De meest voorkomende IP waarden zijn: IP20 (stofdicht), IP21 (drupwaterdicht), IP44 (spatwaterdicht), IP54 (stofvrij/spatwaterdicht), IP65 (stofdicht/beschermd tegen waterstralen) en IP68 (stofdicht/beschermd tegen verblijf onder water). Houdt dus rekening met de plaats van de lamp en de weersomstandigheden door op de IP klasse te letten.

Badkamerverlichting en zones

Badkamerverlichting is in te delen in drie zones. Elke zone staat voor de hoeveelheid blootstelling aan vocht. De zones omschrijven we als volgt:

  1. Zone 1
    Dit is de zone in het bad of in de douche. Als hier lampen geplaatst worden, moeten ze voldoen aan strenge eisen. Dat heeft te maken met de hoeveelheid water, waar het product bestand tegen moet zijn. Armaturen die passend zijn voor deze zone moeten werken op maximaal 12 Volt, om zo de veiligheid te waarborgen. De geschikte IP waarde van een geschikt armatuur is minimaal IP68. De badkamerlampen moeten dus bestand zijn tegen het onderdompelen in het water.
  2. Zone 2
    Deze zone is om de natte gedeeltes heen in de badkamer. Het deel boven je douchecabine, om de wasbak of rondom het bad. De tweede zone moet beschermd zijn tegen spatwater. De IP waarde die passend is voor dit gebied is IP44.
  3. Zone 3
    De laatste zone is de overige groep ten opzichte van de bovenstaande zones. Zone drie heeft aanzienlijk minder te verduren voor wat betreft de hoeveelheid vocht. De laatste zone komt niet direct in aanraking met water. Wel kan de omgeving te maken krijgen met veel condens. Een IP klasse van 21 is voldoende qua verlichting.

Kortom, IP waarden geven aan hoe goed een armatuur bestand is tegen vocht en stof. Bij buiten- en badkamerverlichting is het van belang om rekening te houden met de juiste klasse. Daarvoor hebben we een speciale selectie aan badkamerlampen en tuinlampen. Twijfel je over de IP klasse van een lamp? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Waar let jij nog meer op bij de aanschaf van badkamer- of tuinverlichting?