Woonkamer: vensterbanklampen

Woonkamer: vensterbanklampen

De woonkamer is een plek in huis waar je veel tijd doorbrengt. Het is belangrijk dat je je op je gemak voelt in deze ruimte. Het begint bij het inzetten van de juiste verlichting. In deze blog staat de vensterbank centraal. Over het algemeen is deze plek lastig te stylen. Hoe zorg je ervoor dat de vensterbank gestyled is naar jouw wens? ►

Je kan het in de woonkamer zo gezellig maken als je zelf wilt. Dit geldt ook voor de vensterbank. Kies jij juist voor grote items of minimalistische items in de vensterbank? Houd er rekening mee dat de vensterbank zowel zichtbaar is van binnen als van buiten. Hoe zorg jij ervoor dat je meer privacy hebt, zodat niet iedereen gelijk naar binnen kan krijgen? In deze blog geef ik je tips! Daarnaast laat ik een aantal lampen zien die perfect staan in de vensterbank.

Niet proppen met prullaria

De vensterbankplank in de woonkamer heeft vaak een prominente plek die je graag gezellig wilt hebben voor een optimale sfeerbeleving. De sierplank is een toffe plek om in te richten, vooral omdat je deze plek zo vaak als je wilt kan aanpakken. Zorg ervoor dat je de plank niet misslaat door hem vol te proppen met prullaria. Dat maakt de vensterbank onrustig en rommelig, kortom; niet het gewenste effect. Reserveer een deel van de vensterbank voor een stilleven waar je niet op uitgekeken raakt. Combineer accessoires in dezelfde tinten, vormen of materialen voor eenheid. Cluster de woonaccessoires op de vensterbank. Als je een paar items bij elkaar zet oogt het speelser, maar ook gelijk meer opgeruimd. Wat dacht je van (kunst)planten in gezellige potten, een verzameling opgestapelde boeken, glazen stolpen (luchtig effect) met daarin persoonlijke aanwinsten van bijvoorbeeld je laatste reis.

Privacy of kleine vensterbank?

Heb je geen zin in gluurburen en wil je graag meer privacy in de woonkamer? Hoe leuk is het dan om hangplanten boven de vensterbank te plaatsen. Zo heb je de inkijk meer afgeschermd en haal je direct de natuur in huis. Ook dit kan je doen wanneer je een kleine vensterbank hebt. Op kleine vensterbanken kan je werken met groene plantjes in theekopjes en een hangend pendellampje voor een beetje licht in de duisternis.

Het visitekaartje van binnen en buiten

Daarnaast kan je stylen met lampen op deze plek. Overdag heb je vaak genoeg licht dat binnenkomt in de zithoek, maar in de avondschemering is een sprankeltje licht wel gewenst. Mensen gluren graag naar binnen bij mensen van buiten naar binnen. Je kunt wel stellen dat de vensterbank een eyecatcher is voor de sfeer in de woonkamer, maar ook een visitekaartje van buitenaf is.

Wat plaats je in de vensterbank?

Werk met licht, vintage vazen en persoonlijke items. Door in symmetrie te denken, krijgt je sierplank balans. Dat hoeft niet te betekenen dat je van alles twee stuks moet hebben. Plaats bijvoorbeeld op het rechterdeel een vensterbanklamp en aan de linkerzijde een stapel tijdschriften met een stolp erop. Zo heb je aan beide zijden een element geplaatst.

Vensterbanklampen

Toffe vensterbanklampen zijn bijvoorbeeld stolplampen, maar ook schemerlampen zijn zeer geliefd. Kies daarnaast voor een lamp die ook een eyecatcher is als het licht niet schijnt. Op deze manier heb je 2 in 1, namelijk een lamp en een accessoire. Hoe tof is dat?! Op de afbeeldingen in de blog staan lampen die je gemakkelijk neer kan zetten in de vensterbank. Welke vensterbanklamp is jouw favoriet? Bekijk hier de overige lampen die je in de vensterbank neer kan zetten.

Kortom, je kan de vensterbank helemaal stylen naar eigen wens. Grote items of minimalistische items. Veel planten of juist helemaal geen planten. Aan jou de keuze welke items je in de vensterbank zet. Het is belangrijk om de juiste vensterbanklamp(en) te kiezen voor de finishing touch van jouw vensterbank. En? Ga jij jouw vensterbank aanpakken? Welke items wil jij sowieso terug laten komen op jouw vensterbank?