Lamp ophangen

1006B (5)

Een lamp ophangen is niet altijd een eenvoudige klus. Hoe je een lamp het beste op kunt hangen hangt af van de lamp zelf en de ruimte waarin je de lamp op wilt hangen. Hoe doe je dat bijvoorbeeld als je een lamp wilt ophangen boven de eettafel, maar daar geen lichtpunt zit? In deze blog lees je alles over hoe je jouw lamp het beste op kunt hangen!

Centraaldoos, lichtpunt, aansluitpunt…

Dit zijn drie termen die regelmatig voorbij komen in de lampenwereld, maar wat zijn de verschillen eigenlijk? De centraaldoos is een doos die elektriciteitsdraden met elkaar verbindt. Een centraaldoos zit in de wand/het plafond achter een lichtpunt. Aan een lichtpunt kan een lamp daadwerkelijk bevestigt worden. Een ander woord voor lichtpunt is aansluitpunt. Met deze informatie wordt de rest van de blog hopelijk al weer een stukje duidelijker!

Lamp ophangen plafond

Veiligheid staat voorop! De eerste stap bij het ophangen van een lamp is de stroom afsluiten. Ga dus eerst in de stoppenkast op zoek naar de juiste groep. Controleer met een spanningzoeker of er echt geen stroom meer op het aansluitpunt staat. Vervolgens dien je eerst de plafondbeugel bij het lichtpunt te bevestigen. Deze beugel wordt bij de lamp geleverd. Nadat de beugel is gemonteerd, sluit je de lamp aan op het stroom. Wanneer dit is gelukt bevestig je de lamp zelf aan de beugel.

 

In vrijwel al onze lampen zitten kroonsteentjes ingebouwd. Mocht je een lamp hebben aangeschaft zonder kroonsteentje dan dien je een extra stap te ondernemen. Strip de draden van het aansluitpunt, zodat de koperdraden in ieder geval 1 cm bloot komen te liggen. Bevestig hier een kroonsteentje aan. Bevestig de draden van de lamp ook aan het kroonsteentje en verbindt zo de draden met dezelfde kleur.

Lamp ophangen zonder boren

Wanneer je een lamp op wilt hangen, dan wil of kan je niet altijd boren in het plafond of de muur. Wanneer het gaat om een plafondlamp of hanglamp, dan kun je deze soms ophangen aan het haakje dat al aan de centraaldoos zit. Vaak kan je niet boren omdat de wand hier niet sterk genoeg voor is. Een oplossing hiervoor zijn inbouwspotjes. Deze zijn een stuk lichter van gewicht waardoor je ze zonder risico’s in het plafond kan bevestigen. Zo kun je eenvoudig een lamp ophangen zonder boren.

Lamp ophangen boven tafel

Wil je een lamp ophangen boven de tafel? Dit gaat makkelijk wanneer er zich een lichtpunt boven de tafel bevindt, maar wat als dit niet zo is? De tafel verplaatsen is lang niet altijd een optie. Een eenvoudig snoer is vaak de beste oplossing. Dit snoer bevestig je van het lichtpunt naar de plek waar je de lamp wilt hebben. Zorg er bij het ophangen ook voor dat de lamp op de juiste afstand van de tafel hangt. Je wilt je hoofd namelijk niet stoten tijdens het eten. Een goede hoogte om de lamp op te hangen boven de tafel is 80 cm.

Lamp ophangen bedrading

Als je na het ophangen van de lamp snoeren of draden ziet kan je deze eenvoudig wegwerken. Hiervoor heb je een kabelgoot nodig. Deze kun je zo op het plafond of de muur plakken en de bedrading kun je hier in wegwerken. Het geheel ziet er dan gelijk weer een stuk strakker uit!

Hopelijk heeft deze blog je een beetje geholpen! Zo niet, neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Neem ook eens een kijkje op Instagram om op de hoogte te blijven van onze acties en de nieuwste lampen.