Wat is de levensduur van een LED-lamp?

draadlampje anne

Zo langzamerhand maakt de reguliere gloeilamp plaats voor de led lichtbron. Tijdens de lancering van de led lamp waren de mogelijkheden beperkt. Ze pasten niet in elke lamp en het licht was kil van kleur. Nu zijn er voor bijna alle soorten lampen een led filament verkrijgbaar. Het geeft warm en sfeervol licht en gaan heel lang mee. Daarnaast zijn led lichtbronnen steeds vaker dimbaar. Kortom, de led lamp biedt veel voordelen. Heb jij al een led lichtbron thuis?

Een lichtpuntje voor elk huishouden

Driekwart van de led lampen haalt moeiteloos de 20.000 branduren. Natuurlijk verschilt het exacte aantal branduren per lichtbron. Wel zit het gemiddelde tussen de 20.000 en 50.000 branduren. Dat zou betekenen dat de lichtbol ruim 4 jaar contstant kan branden. Dat doe je natuurlijk niet! Als je hem gemiddeld 3 à 4 uur per dag laat branden, kan hij tot circa 20 jaar mee gaan.

Led lamp versus de reguliere gloeilamp

Het gemiddelde aantal branduren (20.000) van de led lamp is ruim 20 keer de levensduur van de ouderwetse lichtbron. Hoe kan dat? Nou, om te beginnen geeft de led lichtbron een stuk minder warmte af, waardoor hij minder snel doorbrandt. Wanneer een lichtbron zijn warmte niet goed kwijt kan, dan zal de levensduur een stuk korter worden. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om de lichtbron zijn warmte te laten verliezen. Het doorbranden van de led lichtbron is vrijwel niet aan de orde, terwijl dat wel zo was bij de retro gloeibol. Ook kan de led lamp beter tegen trillingen of schokken van buitenaf. Dat maakt hem een stuk minder fragiel dan zijn voorloper. Led lampen zijn beter voor het milieu en dankzij de lange levensduur hoef je niet elk jaar de ladder op om een lamp te verwisselen.

De led module heeft razendsnel de taak overgenomen van de gewone gloeilamp. De nieuwe techniek brengt veel voordelen met zich mee. Natuurlijk vraagt de led lamp om een kleine investering, maar met zijn hoge rendement haal je dat er zo uit. Heb jij al een led lichtbron in je bezit?