Welke lampen zijn veilig voor kinderen?

Veilige-lampen-voor-kinderen

We houden natuurlijk zielsveel van onze kinderen, maar ook van ons interieur. Dit stelt alle ouders voor een pittig dilemma. Ga je voor veilig of voor stijlvol? Hoe zorg je ervoor dat jouw kleine veilig kan kruipen, ontdekken en spelen in de woonkamer? Wij geven je een paar handige tips.

Het gevaar van vloerlampen

Vloerlampen zijn echte sfeermakers in de woonkamer. Echter brengt het ook de nodige gevaren met zich mee. De wereld ontdekken begint met kruipen. Vrijuit kunnen kruipen is van belang voor de ontwikkeling van een kind. Na kruipen komt lopen. “Evenwicht bewaren, oh wat is dat lastig”. De kids gebruiken vloerlampen vaak als handige steun tijdens het opstaan.Een instabiele vloerlamp kan eenvoudig omvallen. Een scenario waar we liever niet te lang bij stil staan.

Do’s and don’ts

  • Vloerlampen met een glazen kap zijn absoluut uit den boze;
  • Vermijd vloerlampen het liefst helemaal tijdens de kruipperiode;
  • Kies eventueel voor een stabiele vloerlamp met verzwaarde voet;
  • Een lichtgewicht kap maakt de vloerlamp minder topzwaar en dus minder valgevaarlijk.

Een stijlvolle woonkamer zonder staande lampen

Met de onderstaande tips maak jij de woonkamer kruipveilig én stijlvol.

Stijltip 1: hanglampjes

Bij hanglampen denken we vaak alleen aan de eettafel. Maar wist je dat hanglampen op veel meer plekken ingezet kunnen worden? Bijvoorbeeld boven een klein bijzettafeltje. Wat vind je van een stoer pendellampje of speels draadlampje? Volgens de laatste trend mag de lichtbron best gezien worden. Deze hangen ver buiten bereik van de kids, dus 100% veilig. Hanglampjes zijn echt veel veiliger dan vloerlampen of tafellampen op een wankel tafeltje.

Stijltip 2: wandlampjes

Wandlampen hangen ook ver buiten het bereik van kinderen. Naast kindveilig zijn wandlampen ook echte sfeermakers. Het licht is veelal gericht en plaatselijk. Dit contrast, tussen licht en donker, creëert direct een gezellig sfeervol hoekje in de woonkamer. Erg populair op dit moment zijn de wandlampen met onderdelen van echt hout. Deze trend laat zich het best omschrijven als Scandinavisch.

Hoe maak jij jouw woonkamer veilig voor kinderen? Welke lampen zijn volgens jou kindvriendelijk? Check het onderstaande blog!

Kinderkamer tot tienerkamer